Programma 2023

 11 februari: Harderwijk - Nootmouskaat
18 februari: Wijchen - Clownproeverij
25 – 26 februari: Tübingen (D) - Clownstechnieken
3 – 5 maart: Hamburg (D) - Clownsklatsch und Kaffeequatsch
12 maart: Durbuy (B) - Mediclowns
24 – 26 maart: Osnabrück (D) - Besloten groep
15 – 16 april: Utrecht - Straattheater (3e jaars Kirsten Lüpke)
24 – 26 april: Bonn (D) - HHH-Akademie
3 – 5 mei: Huissen - Clownerie en Bezinning
16 en 17 mei: Klagenfurt (Oost.) - Training voor verpleging
19 en 20 mei: Klagenfurt (Oost.) - Training voor pedagogen
3 - 4 juni: Nijmegen - Clownstechnieken
10 – 11 juni: Tübingen (D) - Clownstechnieken
16 – 18 juni: Nijmegen - Vrijheid en Grenzen (met Hilde Schoonbeek)
25 juni: Wijchen - Clownproeverij
30 juni – 2 juli: Rauenthal (D) - ClownsLaboratorium
7 – 9 juli: Berlijn (D) - Straattheater
26 – 28 juli: Linz (Oost.) - Straattheater - Let’s play!
30 augustus –5 sept: Ravensburg (D) - Zomerakademie
14 – 21 oktober: Preau (Fr) - Leven vanuit je hart (geen clownerie)
27 – 29 oktober: Huissen - Clownerie en Bezinning
11/12 + 25/26 november: St. Hubert - Verdieping voor Contactclowns
18 – 19 november: Schönbuch (D) - True Moments – Schoolclown

 

 

 

 

 

 

 

Clownproeverij2

Een paar keer per jaar wil ik één dag aanbieden waarin ik je veel clownstechnieken en oefeningen wil aanbieden. Zodat je op een speelse manier kennis kunt maken met de bijzondere, en voor mij kinderlijk-magische wereld van het clownen.
Waar in jouw wezen zit de/een clown verscholen? Welke vaardigheden heb je als clown nodig? Hoe kun je aandachtig en liefdevol contact maken?
Vind je het leuk om dit te onderzoeken, dan ben je van harte uitgenodigd om te komen proeven.

De eerstvolgende Clownproeverij gaat plaatsvinden op zondag 25 juni.                         

Oók mensen die al enige clownservaring hebben zijn van harte welkom om mee te komen doen. De proeverij duurt van 10.00 – 17.00 uur en vindt plaats in Wijchen. De kosten voor deze dag bedragen € 90,- .

Lees meer: Clownproeverij

 

In dit boek wordt de clownerie behandeld zoals die tegenwoordig vaak wordt ingezet bij het spelen voor zieke kinderen en (demente) bejaarden. Het gaat over het contact maken vanuit een open houding, met gebruik van de zintuigen en het spelen vanuit improviseren. Maar ook spelen op straat of op feesten vraagt om een aandachtige en uitnodigende manier van contact maken.Er zijn 25 oefeningen opgenomen, waarvan een aantal nog niet eerder zijn verschenen. Alle foto’s zijn nieuw, evenals de tekeningen (de meeste weer van Ida Lorbach, die ook mijn eerste boek prachtig heeft geïllustreerd).   

Ook alle bijdragen van cursisten aan het slot van het boek zijn nieuw. Het boek is gemaakt en uitgegeven in eigen beheer en telt 208 pagina’s.
Het kost € 20,- (plus € 3,50 verzendkosten binnen Nederland, € 6,- binnen Europa en € 10,- buiten Europa) en je kunt het bestellen door een mailtje naar mij te sturen:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  

Je kunt diverse reacties bekijken bij: Clownsboeken.

Dementie2

Ik bied een training van twee weekenden aan voor clowns die momenteel al spelen voor ouderen met dementie en hierin verder willen groeien. Deze vindt plaats in St. Hubert (Noord-Brabant).  .  

Tijdens deze dagen wil ik je werk ondersteunen door middel van verfijnde contact- en speeloefeningen. Als deelnemer kun je zelf ook voorbeelden of situaties inbrengen waar je tegen dingen aanloopt. Of je wilt iets uitproberen. Ik wil hierin ondersteunend en begeleidend zijn en hoop eenieder geïnspireerd weer een stap verder te kunnen brengen.

Wanneer: 11, 12, 25 en 26 november (alle dagen van 10.00 - 17.00u) 
Waar: La Que Sabe, Voordijk 25, St. Hubert (NL)
Kosten: € 295,- 
Informatie en aanmelding: Ton Kurstjens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees meer: Training voor Contactclowns

rust
Van 3 mei (aanvang 's avonds) -  5 mei bied ik deze Driedaagse aan in het prachtige Dominicanenklooster te Huissen. Een liefdevolle en inspirerende plek die uitnodigt om 'naar binnen te gaan'.Tijdens deze dagen word je uitgenodigd om vanuit stilte waar te nemen wat er om je heen aanwezig is en wat er in je omgaat. Via lichaamswerk, meditaties, bewegen, zingen enz. ondersteunen we het proces. Je oefent om beschermende patronen los te laten en je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed.

Verder zal ik regelmatig mooie teksten en gedachten met jullie delen, met name van Etty Hillesum. Deze zullen ons ondersteunen in het accepteren van dat wat er is en wat ons verder kan brengen. Welke inzichten krijgen we door spel en uitwisselingen? Hoe lukt het ons beter los te laten en hoe kunnen we creatief omgaan met tegenslag? Kunnen we dankbaarheid ervaren voor wat er wél is in plaats van verlangen naar - of hoop op - iets anders? Wat heeft de clown ons hierbij te vertellen en te leren? Kortom: een (speelse) uitnodiging tot Bezinning.

Alle informatie over inhoud, tijden en prijzen vind je op hun website: https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/workshops/programma.php?programmaID=1592  Aanmeldingen lopen rechtstreeks via het klooster: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De Clown, vrijheid en grenzen 16 – 18 juni door Ton Kurstjens en Hilde Schoonbeek

 De vrijheid die je kunt ervaren wanneer je als clown speelt, kan soms betoverend zijn. Je bent even weggeweest uit de ‘normale’ wereld en je kon je even helemaal laten gaan via de clown. Zoals een cursiste na afloop van haar spel dit ooit kernachtig samenvatte: “Ik gebeurde gewoon!”
Hoe kunnen we steeds ons vrijer voelen in het clownsspel? Wat belemmert ons? Wat hebben we nodig? Het vraagt moed om vertrouwde patronen los te laten, maar “Great Things never happen in Comfort Zones”.
Tegelijkertijd is er een plafond aan die vrijheid. We zouden niet kunnen samenleven in de wereld zonder regels, (onafgesproken) gedragscodes en sociale conventies. En dat is maar goed ook, want hoe zouden anderen ons als mens maar ook als clown kunnen vertrouwen?
Heb je zin om samen met ons dit thema verder te onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Wanneer: vrijdag 16 juni ( aanvang ’s avonds ) – zondag 18 juni
Waar: Cordium te Nijmegen
Kosten: € 295,- inclusief 2 overnachtingen (excl. eten)

Wil je meer te weten komen over incasseren, fixeren, focussen?

Of wil je weten wat salamiseren, de-reflexeren of de F-I-R methode inhoudt?

En wil je een ‘slow-burn’ ervaren, een ‘double take’ uitproberen plus een leuke ‘lazzo’ laten zien?

Dat en nog veel meer kun je leren tijdens het weekend clownstechnieken op zaterdag 3 juni van 10.30 - 17.00 uur en zondag 4 juni van 10.00 uur – 16.30 uur in Cordium te Nijmegen. 

De kosten voor het weekend bedragen € 165,- ( inclusief koffie en thee).

Aanmelden gaat via een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

COACHING

Je kunt met mij 1 op 1 afspraken wanneer je met één van de volgende zaken bezig bent:

- Ik wil weten of het clownen iets voor mij is
- Ik wil verdieping, meer vaardigheden leren
- Ik wil een act maken
- Ik ben al bezig met een act, maar wil er verder aan werken
- Ik wil op straat spelen
- Ik ga auditie doen bij de Cliniclowns en wil me goed voorbereiden.

Dit kunnen we gewoon bij jou of bij mij in de huiskamer doen. Het kan éénmalig, het kan ook dat we een traject uitstippelen. Voor de prijzen kun je het beste even telefonisch contact met mij opnemen.

REGIE

Ben je als clownsgroep(je) bezig met een productie om in een theater te laten zien? Of wil je een act maken c.q. improviseren op straat en zoek je daar een regisseur voor? Dan wil ik met alle liefde dit traject begeleiden en ondersteunen. Ik heb 10 jaar lang met clowns gewerkt, die onder de naam ‘Met de Neus op de Planken’ hebben opgetreden in diverse zalen en theaters in Nederland.

 

 

preau

Van 14 - 21 oktober geef ik een week in de Bourgogne, getiteld: Spelen en leven vanuit je hart. Preau is een prachtige plek om te werken en ook om heerlijk te ontspannen.

Tijdens deze dagen nemen we het hart als uitgangspunt. Het is deze keer geen clownerie, maar je wordt wel uitgenodigdheid om vanuit je speelsheid elkaar liefdevol te ontmoeten. Ik gebruik levendige spelvormen; we dansen, zingen, doen lichaamswerk, meditaties, luisteren naar mooie teksten etc. etc. We onderzoeken waar belemmeringen kunnen zitten om kwetsbaar te kunnen en mogen zijn en in vrijheid andere mensen te ontmoeten. Je oefent om je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed. En bij dit alles nemen we ons hart als uitgangspunt.

Liefdevolheid, vertrouwen en plezier zijn de pijlers van mijn lessen. Ik probeer hierbij zo goed mogelijk dienstbaar te zijn aan het groepsproces; jouw beleving staat centraal.

De kosten zijn € 300,- (exclusief verblijf). Voor meer info kun je kijken op www.preau.nl  Je kunt ook een folder aanvragen.

Lees meer: Spelen en leven vanuit je hart in Preau